Η Χαρτογραφία είναι η απόδοση του πραγματικού κόσμου σε δύο διαστάσεις. Είναι η ανάγκη αποτύπωσης και απόδοσης των χωρικών δεδομένων και των ιδιοτήτων τους. Τα χωρικά δεδομένα αποτυπώνονται στους χάρτες με τρεις μορφές: ως σημεία, γραμμές ή πολύγωνα, ανάλογα πως αντιλαμβάνεται ο δημιουργός του χάρτη τα χωρικά δεδομένα και τι θέλει να πετύχει, αλλά και το πως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης ευκολότερα τις ιδιότητες ενός χωρικού δεδομένου.
Ένας χάρτης μπορεί να αποδίδεται σε δύο διαστάσεις (πχ. αποτύπωση και απόδοση σε χαρτί), ωστόσο μπορεί να περιέχει στοιχεία παραπάνω διαστάσεων. Οι δύο διαστάσεις αφορούν το μήκος και το πλάτος, όπως αναφέρθηκε όμως μπορεί ένας χάρτης να περιέχει και στοιχεία υψομετρικά, ακόμα και να αποδόσει τη χρονική διάσταση ενός φαινομένου που καταλαμβάνει χωρική διάσταση.
Η φράση "μία εικόνα, χίλιες λέξεις", μπορεί να ακούγεται κλισέ, ωστόσο αποτελεί τον ορισμό ενός χάρτη. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ευκολότερα μια εικόνα, από ένα κείμενο, όπως επίσης προσελκύεται περισσότερο στην εμφάνιση μιας εικόνας, παρά στην ανάγνωση ενός κειμένου. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται διαφορετικά μία εικόνα. Δεν βλέπουν και ίσως δεν κατανοούν όσα οι μεγάλοι, ωστόσο τους ανοίγεται μια πύλη στο άγνωστο και στην εξερεύνηση. Τους δίνεται η αφορμή να οξύνουν τις αντιλήψεις τους μέσω της περιπέτειας που δημιουργεί πάντα ένας άγνωστος κόσμος σε ένα παιδί.
Οι χάρτες, ως εικόνες πλέον, μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά στο να αντιληφθούν τον χώρο που ζούνε, να κατανοήσουν τα φυσικά φαινόμενα και τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος, να συνδέσουν μια περιοχή με ένα ιστορικό γεγονός κλπ. Οι παρακάτω χάρτες έγιναν για να ψυχαγωγήσουν, κυρίως, τα παιδιά, αλλά και να ενημερώσουν τους μεγαλύτερους. Αποτελούν την πίσω όψη από προσκλητήριο για βάπτιση, η οποία διπλώνει σε καραβάκι!
Πηγή: Αθανάσιος Δημ. Σαπανίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου