Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ορθοφωτογραφίες της Κτηματολόγιο Α.Ε. στο Global Mapper

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης για τις Ορθοφωτογραφίες της Κτηματολόγιο Α.Ε. και όπως υποσχέθηκα στο σχόλιο, σας παρουσιάζω πως μπορείτε να δείτε τις Ορθοφωτογραφίες στο Global Mapper, να τις εκτυπώσετε, να τις αποθηκεύσετε και να τις προβάλλετε σε ΕΓΣΑ '87. Οι οδηγίες αναφέρονται στην έκδοση v11.01.

Ανοίγοντας το πρόγραμμα, εμφανίζεται η κεντρική καρτέλα όπου επιλέγουμε "Download Free Maps/Imagery from Online Sources", όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα.


Στο παράθυρο που εμφανίζεται (Select Online Data Source to Download), επιλέγουμε "Add WMS Data Source", όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα.


Στο παράθυρο που ανοίγει (Select WMS Data Source to Load), συμπληρώνουμε στο πεδίο "Server URL" το link που μας δίνει η Κτηματολόγιο Α.Ε. για την υπηρεσία WMS:

http://gis.ktimanet.gr/wms/wmsopen/wmsserver.aspx?

Στο πεδίο "Service Name", συμπληρώνουμε: WMS. Πατάμε την επιλογή "Get List of Available Data Layers" και επιλέγουμε τη δεύτερη επιλογή "THE BASEMAP OF KTIMATOLOGIO", όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και πατάμε "ΟΚ".


Στο παράθυρο "Enter New WMS Data Source Description", είτε αφήνουμε το όνομα που μας εμφανίζεται (THE BASEMAP OF KTIMATOLOGIO), είτε συμπληρώνουμε οποιοδήποτε όνομα θέλουμε, όπως φαίνεται στην εικόνα και πατάμε "ΟΚ".


Η υπηρεσία έχει προστεθεί πλέον και στο αρχικό παράθυρο εμφανίζεται στο τέλος της λίστας, όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω.


Πατάμε "ΟΚ" και εμφανίζονται οι Ορθοφωτογραφίες ως ενιαίο μωσαϊκό.


Το προβολικό σύστημα που εμφανίζονται οι Ορθοφωτογραφίες είναι το WGS 84 (παγκόσμιο σύστημα, όπως και στο ArcGIS). Υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της προβολής σε ΕΓΣΑ '87. Επιλέγουμε "Configuration" από την κεντρική εργαλειοθήκη. Στην καρτέλα "Projection", επιλέγουμε στο πεδίο "Projection": Greek Grid, όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα και πατάμε "ΟΚ".


Πλέον, εμφανίζεται το μωσαϊκό σε ΕΓΣΑ '87, όπως φαίνεται στην επόμενη εικόνα.


Στο μενού "File" υπάρχει η επιλογή εκτύπωσης (Print), όπου μπορείτε να πειραματιστείτε και να εκτυπώσετε τις Ορθοφωτογραφίες, καθώς και τα διανυσματικά δεδομένα (Vector Data) που πιθανόν να έχετε προσθέσει. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία απαραίτητα για να δημιουργήσετε το δικό σας χάρτη (Βορράς, Κλίμακα κλπ.). Το σημαντικό όμως είναι η εξαγωγή εικόνων, δηλαδή αποθήκευσης, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλα λογισμικά GIS και Remote Sensing.
Στο μενού "File" επιλέγουμε "Export Raster and Elevetion Data". Υπάρχει πληθώρα μορφών αποθήκευσης της εικόνας, πολλές είναι συμβατές με γνωστά λογισμικά GIS και Remote Sensing. Εδώ θα παρουσιαστεί η περίπτωση αποθήκευσης σε μορφή TIF. Επιλέγουμε "Export GeoTIFF". Στο  παράθυρο "GeoTIFF Export Options" που ανοίγει, στην πρώτη καρτέλα (GeoTIFF Options) συμπληρώνουμε στο πεδίο "File Type": 24-bit RGB, στο πεδίο "Sampling Spaces" για X-axis και Y-axis: 0,1 meters και τσεκάρουμε τις επιλογές "Generate TFW (World) File" και "Generate PRJ File", ώστε να δημιουργηθούν κατά την εξαγωγή το αρχείο γεωαναφοράς και το αρχείο του προβολικού συστήματος (ΕΓΣΑ '87) αντίστοιχα. Στην επόμενη εικόνα παρουσιάζονται οι επιλογές που θα αναφέρθηκαν.


Στην τελευταία καρτέλα "Export Bounds" επιλέγουμε "All Data Visible On Screen", για να εξαχθεί η εικόνα που βλέπουμε. Προσοχή: αν δεν επιλέξουμε την επιλογή αυτή και αφήσουμε την πρώτη επιλογή, το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να αποθηκεύσει όλο το μωσαϊκό, κάτι που θα κάνει το σύστημα να "κρεμάσει". Επιλέγετε όσο το δυνατόν μικρές περιοχές! Εξάλλου δεν χρειάζονται γεωαναφορά, όπως π.χ. θα χρειαζόντουσαν οι εικόνες που εξάγουμε από το Google Earth Pro. Η επόμενη εικόνα παρουσιάζει την επιλογή που αναφέρθηκε.


Στο παράδειγμα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η κεντρική πλατεία στον Εύοσμο!


Οι Ορθοφωτογραφίες ενδέχεται να φέρουν σφάλμα ως 4 μέτρα (RMS Error), λόγω της ενοποίησης σε ένα ενιαίο μωσαϊκό!

Πηγή: Αθανάσιος Δημ. Σαπανίδης

23 σχόλια:

Greg είπε...

Πολύ χρήσιμος ο οδηγός σας!
Εμένα με βόλεψε και η επιλογή jpg που βγάζει μικρά αρχεία!... βέβαια αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το download για μια πινακίδα τυπικού ορθοφωτοχάρτη (4250χ3250μ) φτάνει τα 300ΜΒ ενώ το τελικό jpg αρχείο μόλις τα 6-7ΜΒ! Προφωνώς τα ασυμπίεστα geoTIFF θα είναι της τάξης των 100ΜΒ. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν έχει νόημα η επιλογή του 0,1μ ακρίβεια (προσωπικά αφήνω την default επιλογή)...

Athanassios D. Sapanidis είπε...

@ Greg

Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και για τα καλά σου λόγια.

Να ξέρεις ότι όσο κερδίζεις σε μέγεθος αρχείου, χάνεις σε ποιότητα! Αν δεν ενδιαφέρεσαι να χρησιμοποιήσεις τις ορθοφωτογραφίες για κάποια τηλεπισκοπική ανάλυση, προφανώς σε βολεύει να τις αποθηκεύεις σε jpg. Κατά τα άλλα για τα μεγέθη, είναι όπως τα αναφέρεις.

Από το "0,1μ ακρίβεια" που αναφέρεις αντιλαμβάνομαι ότι εννοείς το μέγεθος του εικονοστοιχείου (pixel) που θα εξαχθεί η εικόνα. Αν όντως αναφέρεσαι σε αυτό, να σε πληροφορήσω ότι για το σύνολο της χώρας οι ορθοφωτογραφίες έχουν μέγεθος εικονοστοιχείου 0,5μ. και για τις αστικές περιοχές αντίστοιχα 0,2μ. Άρα καλό είναι να επιλέγεις αυτό το μέγεθος.

Τώρα, αν αναφέρεσαι στη πραγματική ακρίβεια των ορθοφωτογραφιών, θα πρέπει να σε ενημερώσω ότι κατά ένα μέσο όρο το σφάλμα τους (RMS Error) κυμαίνεται κοντά στα 4μ.

Ελπίζω να σου έλυσα κάπως την απορία σου. Είμαι στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς.

Hephaestus είπε...

Χρησιμοποιώ το Global Mapper 12 και ενώ κάνω τη διαδικασία όπως αναφέρετε, δεν εμφανίζεται τίποτα στην οθόνη, παραμένει λευκή. Παρόλα αυτά, χωρίς να κάνω reproject για ΕΓΣΑ87, εμφανίζει από τι στιγμή που ανοίγω τον WMS πως είναι projected σε ΕΓΣΑ87. Καμιά ιδέα;;;

Athanassios D. Sapanidis είπε...

@ Hephaestus

Καλήμέρα. Από τα λίγα που μου γράφεις, αντιλαμβάνομαι ότι ενώ καλείς την υπηρεσία, δεν εμφανίζεται τιποτα στην οθόνη σου. Το πιθανότερο είναι ότι έκλεισε το πρόγραμμα ξαφνικά για κάποιο λόγο ενώ δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία να εμφανιστεί η υπηρεσία. Θα πρέπει να βρεις τον φάκελο temp και να διαγράψεις ότι έχει μέσα. Ο φάκελος για windows xp βρίσκεται στη διαδρομή:

C:\Documents and Settings\User\

όπου User o χρήστης που χρησιμοποιείς. Εκεί θα πρέπει να ενεργοποιήσεις τους κρυφούς φακέλους ώστε να δεις έναν φάκελο Application Data, νομίζω. Δυστυχώς δεν έχω xp, οπότε δεν θυμάμαι καλά τη διαδρομή. Πάντως εκεί θα βρεις τον φάκελο temp, από όπου θα διαγράψεις τα αρχεία που περιέχει.

Αν έχεις 7 ή vista, πήγαινε στη διαδρομή:

C:\Documents and Settings\User\AppData\Local\Temp

ομοίως όπου user, o χρήστης που χρησιμοποιείς.

Δοκίμασε αυτά και αν δεν διορθοθεί το πρόβλημα, γίνε λίγο πιο αναλυτικός.

Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης, ήμουν εκτός.

Ελπίζω να βοήθησα. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις ξανά.

Ανώνυμος είπε...

thelo na eisago tis 4 gonies enos xarti 1-5000 se egsa 87 k na dimioyrgiso stin oysia ton idio xarti 1-5000 toy ktimatologioy antistoixoy tis gis. pos mporo na to kano ayto please help me.

Athanassios D. Sapanidis είπε...

Αν μπορείς να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός και να μου εξηγήσεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις, τότε ευελπιστώ ότι θα σε βοηθήσω.

Αλλιώς στείλε μου τις γωνίες που θέλεις και θα σου στείλω εγώ την εικόνα, αν είναι μικρή. Μη μου στείλεις ολόκληρο δημοτικό διαμέρισμα ή δήμο, χρειάζεται μέρες να γίνει κάτι τέτοιο.

Αυτό που καταλαβαίνω πάνω κάτω, είναι ότι θέλεις να εξάγεις εικόνα αντίστοιχη ενός ορθοφωτοχάρτη 1:5.000 σύμφωνα με τα πρότυπα του Ο.Κ.Χ.Ε. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να πάς στην εξαγωγή όπως περιγράφω στην ανάρτηση και στην καρτέλα "Export Bounds" να επιλέξεις "Global Projection", όπου θα δώσεις τις τιμές αντί για γωνίες, τις αντίστοιχες πλευρές σου. Αλλιώς μπορείς να επιλέξεις την ακριβώς από κάτω επιλογή από την προηγούμενη, δηλαδή "Corner w/ Size - Global Projection", όπου δίνεις την πάνω αριστερή γωνία και μετά βάζεις πλάτος και ύψος της εικόνας. Πλάτος βάζεις 4250 μέτρα και ύψος 3250 μέτρα. Η πάνω αριστερή γωνία θα έχει συντεταγμένες την γωνία που έχεις συν 125 μέτρα που θα προσθέσεις. Δηλαδή αν έχεις συντεταγμένες 480.000 για Χ και 4.500.000 για Υ, τότε θα πρέπει να συμπληρώσεις 480.125 για Χ και 4.500.125 για Υ.

Ελπίζω να βοήθησα!

nikosmyl είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Κ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΓΩΝΙΑ Κ ΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΨΟΣ 4250Χ3250 ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΟΡΙΑ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΓΓΛΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ.) ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ??? ΑΥΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΑΡΤΗ 1:5000 ΤΗΣ ΓΥΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΧΑΡΤΗ (ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΗ) ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ Κ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Athanassios D. Sapanidis είπε...

Προφανώς δεν βάζεις σωστά τη γωνία. Οι συντεταγμένες πρέπει να είναι 6ψήφιες για Χ και 7ψήφιες για Υ (εκτός τα δεκαδικά). Αν πάλι δεν είναι αυτό το πρόβλημα, στείλε μου βήμα βήμα τι κάνεις με screenshots, ώστε να εντοπίσω το πρόβλημα. Το μέιλ μου είναι sapanidis@hotmail.com.

NIKOS VOLOS είπε...

Για Βουλγαρία υπάρχει κάτι?

NIKOS VOLOS είπε...

Για Βουλγαρία υπάρχει κατί?

Athanassios D. Sapanidis είπε...

Νίκο καλησπέρα.

Για Βουλγαρία δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με τους Ορθοφωτοχάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε.. Υπάρχει μόνο το Google Earth, από το οποίο μπορείς να βγάλεις εικόνες και να τις διορθώσεις κατά ένα τρόπο. Θα πετύχεις ακρίβεια κάτω των 10 μέτρων.

Perseas είπε...

Κ. Σαπανίδη ευχαριστώ και εγώ για τις οδηγίες. Δυστυχώς αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα με τον Hephaestus. Χρησιμοποιώ την έκδοση 13 και μου εμφανίζει κενό το χάρτη. Δοκίμασα να αδειάσω τον φάκελο temp και το ξανάνοιξα αλλά τίποτα...

Perseas είπε...

Κ Σαπανίδη ευχαριστώ και εγώ από τη πλευρά μου για τις πληροφορίες. Δυστυχώς αντιμετωπίζω και εγώ το ίδιο πρόβλημα με τον Hephaestus. Χρησιμοποιώ την έκδοση 13 και ενώ κάνω όλα τα βήματα της διαδικασίας μου εμφανίζει κενό το χάρτη. Διέγραψα το temp αλλά πάλι τίποτα...

Athanassios D. Sapanidis είπε...

@ Perseas

Ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια. Η πιο σταθερή έκδοση του Global Mapper είναι η 11 32bit.

Νίκος Τ. είπε...

Καλημέρα !

Εχω ενα πρόβλημα με την εφαρμογη ενώ εκανα τα παντα σωστα φτανω στο σημειο που θελω να κανω export την εικονα που έχω εστιάσει καιπαντα το συστημα δεν ανταποκρίνεται ενω εχω προσέξει να ολες τις επιλογές για την εξαγωγη εικονας να ειναι ιδιες με αυτες που προτείνεις

Athanassios D. Sapanidis είπε...

@ Νίκος Τ.

Νίκο δοκίμασε κάτι από τα παραπάνω που αναφέρονται στα σχόλια. Το μόνο που ίσως μπορώ να προσθέσω, είναι ότι ζητάς μεγάλη έκταση για εξαγωγή. Η υπηρεσία της Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει time limit, που σημαίνει ότι σταματάει να δουλεύει μετά από ένα χρονικό διάστημα, οπότε δεν εξάγεται η εικόνα που ζήτησες. Δοκίμασε να περιορίσεις τις διαστάσεις. Ακόμα και η έκταση ενός ορθοφωτοχάρτη προδιαγραφών Ο.Κ.Χ.Ε. (4 χλμ. Χ 3 χλμ.), είναι μεγάλη και δεν θα εξαχθεί ή τουλάχιστον όχι ολόκληρη. Τέλος, οι απαιτήσεις σε hardware παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία. Αν θέλεις ανέφερε το hardware που έχεις, καθώς και ποια έκδοση Global Mapper χρησιμοποιείς.

Νίκος Τ. είπε...

Χρησιμοποιώ την έκδοση global mapper 11 για 32bit.
Το μηχανημα μου ειναι καινουργιο με επεξεργαστη intel pentium G2020 @2.90Ghz και με 4 gb RAM απλα το λειτουργικο μου σύστημα ειναι Windows 8 64-bit και με εχουν δυσκολεψει λογω συμβατοτητας με καποιες ευχρηστες εφαρμογες που κανουν ομοια δουλεια. Για να σου δωσω να καταλαβεις θελω να περνω υποβαθρα γεωαναφερμένα αλλα σε κλιμακα 1:200000 που το global mapper δυσκολευεται να αποθηκευσει(μεχρι 1:11000 εχω καταφέρει). Χρησιμοποιουσα το geosolution στο autocad αλλα με τα windows 8 64-bit δυσκολεψαν τα πραματα. Γενικα σε ευχαριστω πολυ και για την απαντηση και για τις ρυθμίσεις στο προγραμμα που πραγματικα έγινε ενα πολυ καλό εργαλείο.

Athanassios D. Sapanidis είπε...

@ Νίκος Τ.

Νίκο συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση του σχολίου σου. Όπως σου προανέφερα η Κτηματολόγιο βάζει time limit και εσύ ζητάς μεγάλη έκταση. Δυστυχώς θα πρέπει να περιορίσεις τη κλιμακα που επιλέγεις. Δεν έχεις πάντως πρόβλημα με hardware και software. Είναι απλά θέμα περιορισμού χρήσης που θέτει η Κτηματολόγιο ώστε να εξυπηρετούνται όλοι. Ωστόσο, θα μπορούσες να προγραμματίσεις κάτι αντίστοιχο το οποίο θα ζητά συνεχώς μικρές εκτάσεις αυτόματα. Ψάξτο! Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω.

Stratos είπε...

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τον οδηγό που ετοίμασες.
Είχα και εγώ πρόβλημα με κενό χάρτη και βρήκα τη λύση εδώ
http://www.globalmapperforum.com/forums/technical-support/7423-cant-load-data-certain-wms.html

Athanassios D. Sapanidis είπε...

@ Stratos

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για το λινκ που έδωσες. Πιστέυω θα βοηθήσει πολλούς.

Ανώνυμος είπε...

Μπορουμε να ξερουμε εαν η ακριβεια στις συντεταγμενες ειναι ιδιες με αυτες του κτηματολογίου.Με τον συντελεστής κλίμακας τι γίνεται οταν "κατεβαζω" χαρτες μεγαλης επιφανειας? Χρησιμοποιει το προγραμμα κανενα μετασχηματισμο???

Ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!! Αντιμετωπίζω κ εγω το προβλημα με το κενο χαρτη του κτηματολογιου στο global mapper v14. ακολούθησα ολα τα βηματα που έχουν αναφερθει ανωτερω αλλα τιποτα. εχετε καμια αλλη ιδεα για το τι θα μπορουσα να κανω;;
Ευχαριστω εκ των προτέρων!
Ναντια.

Ανώνυμος είπε...

Τελικα κατεβαζουμε σε WGS84 και οχι σε ΕΓΣΑ87.

http://topografoi.wordpress.com/2013/04/28/%CE%B7-%CE%BA%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B1-%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%80/